Wat is disruptive technology?

Disruptive technologie

De vertaling voor de engels term disruptive technology is ontwrichtende innovatie. Om te weten wat je daadwerkelijk aan disruptive technology hebt moet er eerst een duidelijk beeld worden geschept over wat het precies inhoud.Met ontwrichtende innovaties worden ontwikkelingen bedoeld die een grote invloed uitoefenen op de gehele bedrijfssector wereldwijd. 

Een 3D-printer

Om ontwrichtende innovatie goed te beschrijven is het handig om gebruik te maken van een voorbeeld. Een van de meest bekendste en duidelijkste vormen van disruptive technology is de 3D-printer. Met deze printer kan bijna elk product simpelweg geprint worden, zelfs vanuit huis. Het enige wat een klant in de toekomst nodig zal hebben is waarschijnlijk een blauwdruk van het product. Met deze mogelijkheid zal in de toekomst niemand meer winkels af hoeven te struinen op zoek naar een bepaald product, maar kan deze gemakkelijk vanuit huis worden geprint. Dit zal als invloed hebben dat winkels zoals tuincentra, bouwmarkten, speelgoedwinkel etc. overbodig worden. 

Bedrijven die niet zullen instappen in deze ontwikkeling zullen dan ook de boot mislopen en misschien zelfs hun deuren op verloop van tijd moeten sluiten. De 3D-printer zal in dit geval de algehele sector doen ontwrichten. 

Hier wordt duidelijk dat deze ontwrichtende technologieën een hoop voordelen maar ook nadelen met zich meebrengen. De vraag als volgd luid dan ook, hoe zorg je er als ondernemer voordat je de disruptive technology boot niet misloopt?